Ontwerptrends worden vaak beïnvloed door de culturele veranderingen die over de hele wereld plaatsvinden. Door COVID-19 werden we ertoe gezet om ons steeds meer te verdiepen in de digitale wereld. We zijn de afgelopen tijd steeds meer digitaal aanwezig. Dit heeft ook invloed op webdesign. Ben je benieuwd hoe je jouw website kunt verbeteren met de nieuwste opkomende webdesign trends voor 2022? In dit artikel deel ik de belangrijkste trends voor het aankomende jaar.

 

  1. Chatbots worden mensachtig

De chatbot is al een paar jaar een populaire en belangrijke functie binnen webdesign. In 2022 zal deze functie relevant blijven, maar we verwachten dat de chatbots de norm zullen worden voor eenvoudige klantenserviceverzoeken en ‘personal shopping’. De chatbot kan de vragen van jouw klant beantwoorden. Via de chatbot kan de klant in gesprek gaan met een medewerker of zelf een geautomatiseerde chatbot. Dit kan leiden tot een positieve ervaring voor de klant en hierbij kun je de kosten voor klantenondersteuning besparen.

 

 

  1. Spraak gestuurde interface

De manier waarop we toegang krijgen tot informatie veranderd. In plaats van het in Google te typen, hebben we de mogelijkheid om de vraag of eis via voice search op te zoeken. Dit betekent dat het webdesign zich aanpast op jouw vraag of eis. Hoewel de spraak gestuurde interface voor de meeste websites niet alledaags is, gaat deze opkomende trend in de nabije toekomst nog wel een rol spelen. Tijd is in onze huidige maatschappij een ontzettend belangrijke variabele. De voordelen van een spraak gestuurde interface is dat alles sneller en efficiënter gaat. We kunnen verwachten dat steeds meer websites gebruik gaan maken van een spraak gestuurde zoekfunctie als optie voor traditioneel zoeken.

 

 

  1. Interactiviteit

Het toevoegen van interactieve secties aan jouw website is een geweldige manier om bezoekers waarde te bieden en ze te betrekken bij de website. Denk bijvoorbeeld aan een makelaardij die een hypotheekcalculator op zijn website heeft toegevoegd. Je leert meer over waar je bezoekers naar opzoek zijn en leert hun over de basis van de gegevens die in de rekenmachine worden ingevoerd.

Voorbeelden van interactiviteit in het webdesign zijn:

  • Beoordelingen zoals quizzen
  • Opiniepeilingen en enquêtes
  • Rekenmachines

 

 

  1. Minimalisme

Minimalisme, ook wel plat ontwerp genoemd, is geen nieuwe trend in webdesign. Toch wordt het meestal geassocieerd met veel witruimte (denk aan Apple). In 2022 wordt er verwacht dat mensen zullen experimenteren met kleurrijke minimalisme. Het hoeft niet helemaal wit te zijn om minimalistisch te zijn. Bij deze trend gaat het om less is more.

 

 

  1. Donkere modus

Webontwerpen in de donkere modus hebben een aantal verschillende functies. Praktisch gezien helpen ze vermoeide ogen te verminderen. Dit is een belangrijk punt omdat we steeds meer tijd spenderen achter een scherm. De donkere modus creëert een eenvoudige en ultramoderne look voor jouw website, terwijl je andere ontwerpelementen kunt benadrukken door de elementen eromheen donkerder te maken.

 

 

Doorlopende trends in webdesign

Naast de 5 unieke webdesigntrends voor 2022 zijn er een paar populaire trends van de afgelopen jaren die de komende jaren belangrijk zullen blijven.

 

  1. Mobile first ontwerp

In 2015 hebben de mobiele zoekopdrachten de desktop zoekopdrachten ingehaald. Sinds 2017 is mobiel verkeer goed voor bijna de helft van het webverkeer wereldwijd. Het is dus heel belangrijk dat het webdesign is aangepast op mobile first ontwerp.

 

  1. SSL-certificaten

SSL-certificaten zijn minder een trend, maar steeds meer een standaard beveiligingsmaatregel voor websites. SSL staat voor Secure Sockets Layer en het certificaat wordt op de webserver geïnstalleerd. Het heeft twee doelen: het verifieert de identiteit van de website, wat bezoekers garandeert dat ze niet op een nepwebsite zijn en het versleutelt de gegevens die worden verzonden. Als jouw website nog geen SSL-certificaat heeft, dan zou dat een prioriteit moeten zijn voor 2022, vooral als je een e-commercesite bezit!

 

 

Conclusie

De vijf unieke webdesign trends voor 2022 worden de chatbot, spraakgestuurde interface, interactiviteit, minimalisme en de donkere modus. Daarnaast zijn er twee doorlopende trends die belangrijk blijven, namelijk het mobile first ontwerp en het SSL-certificaat.